TroTro maakt het verschil in Ghana

Nieuwe apparatuur vrouwen Tano Palmoil Extraction Association ...

Met een donatie van Wijchen WereldWijd, het samenwerkingsverband van Wijchense Kerken, heeft de vrouwengroep van het palmoliefabriekje in Hwidiem nieuwe apparatuur kunnen aanschaffen. Met de nieuwe 5PK-motor kunnen nu ook de harde pitten (palmkernel) van de palmolie-noten worden vermalen, waarbij  hoogwaardige olie vrijkomt.

Twee soorten olie uit de palmnoten
Na het verwerken van palmolie-noten tot (rode) palmolie blijven deze keiharde pitten over. Met de tot nu toe beschikbare apparatuur was het niet mogelijk de pitten te kraken en de palmkernel-olie te winnen. Dankzij de nieuwe motor en de bijbehorende machine kunnen de vrouwen nu ook het laatste restje van de palmnoot verwerken en wordt nu zowel de bekende rode palmolie geproduceerd als de fijnere palmkernel-olie.
Dit is een grote stap vooruit in de bedrijfsvoering: alle palmnoten worden nu tot en met de pitten gebruikt!
Wat nu nog resteert, fungeert als brandstof voor het koken van de palmnoten (een stap in het proces om palmolie te maken).

De nieuwe machines zijn inmiddels in bedrijf en Juliana, de voorzitster van de groep, stuurde een bedankbrief naar het bestuur van Wijchen WereldWijd.

De association heeft recent haar activiteiten nog verder uitgebreid en verwerkt (vermaalt) nu ook mais, cassave, pepers en tomaten …….

Nieuw apparatuur en operator
Palmnoten klaar voor verwerking
Palmnoten worden gekookt
Palmnoten worden geperst
Verwerking van het restant