TroTro maakt het verschil in Ghana

Oesterzwammen op het Kerstmenu in Hwidiem!

Deze week zijn er lokaal geteelde oesterzwammen te koop op de markt in Hwidiem, een heerlijke en voedzame aanvulling op de maaltijd.  De paddenstoelen zijn geteeld door een groep vrouwen die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Met de verkoop kunnen de vrouwen op relatief eenvoudige wijze een inkomen verwerven waarmee zij het schoolgeld en de zorgverzekering voor hun kinderen kunnen bekostigen. Begin december zijn zij met de teelt gestart om nog voor de Kerst te kunnen oogsten, en dat is dus gelukt!

Op cursus
Een groep van 10 moeders uit Hwidiem heeft van 7 t/m 11 november 2014 de noodzakelijke opleiding voor het telen van oesterzwammen  met succes afgesloten. De cursus vond plaats op het bedrijf van de ervaren en deskundige paddenstoelenteler Bernard Bempah in Techiman, 3 uur rijden van Hwidiem.  Te ver om dagelijks heen en weer te gaan, dus verbleven de dames in een plaatselijk hostel, hetgeen reuze gezellig schijnt te zijn geweest…..

Learning by doing ….
Bempah heeft ook een onderwijskundige achtergrond en had ervoor gezorgd dat de cursus interactief was en vooral gericht op de praktijk. De cursisten werden na theoretische inleidingen (van substraat naar geoogste oesterzwam) steeds zélf aan het werk gezet om uit te proberen wat was uitgelegd, daarbij gesuperviseerd door Bempah. Zo bouwden zij vanzelf de vereiste vaardigheid op die nodig is bij het rangschikken, bewateren en oogsten van de paddenstoelen. Veel aandacht is besteed aan het belang van hygiëne en hygiënisch werken, omdat bacteriële verontreiniging van het broed en tijdens de teelt tot geen of een slecht product leidt.

…. met excursies naar andere bedrijfjes
Tijdens de cursus zijn een drietal andere bedrijfjes bezocht waar ook oesterzwammen worden geteeld zodat de studenten zich een gevarieerd beeld hebben kunnen vormen van dagelijkse praktijk. Tijdens de training en de excursies is ook aandacht geweest voor de bedrijfsvoering: hoe het zo te organiseren dat er altijd paddenstoelen geoogst kunnen worden en waar kun je de paddenstoelen het beste afzetten.
De cursus werd afgesloten met een examen en gelukkig zijn al onze kandidaten geslaagd!

De groep heeft daarna een bestelling van 2000 zakjes substraat bij Bempah geplaatst en heeft afgelopen week de eerste oesterzwammen daadwerkelijk kunnen oogsten.  

De groep tijdens de opleiding
Het vullen van zakjes substraat
Uitelg tijdens excursie