TroTro maakt het verschil in Ghana

Onderzoek waterpompen Owusukrom en Apenimadi

In de dorpjes Owusukrom en Apenimadi is door TroTro vrijwilliger Laurens Princen een onderzoek ingesteld naar de toestand van de waterputten en pompen. Owusukrom ligt in de buurt van Twabidi, waar ‘onze’ vroedvrouw Augustina haar kraamkliniekje heeft. Apenimadi op ongeveer een half uur rijden van Hwidiem, TroTro’s ‘thuisbasis'.

Waarom is onderzoek nodig?
In beide dorpjes zijn in 2008 door een Europese chocoladeproducent elk 3 waterputten met handpompen aangelegd. Op zich natuurlijk een heel goed idee, ware het niet dat deze putten maar hooguit 3 maanden in gebruik zijn geweest. TroTro heeft sindsdien, op verzoek van de dorpsbewoners, de afgelopen jaren vergeefs geprobeerd de betreffende chocoladefabrikant zover te krijgen de waterputten te repareren. Uiteindelijk is besloten het probleem zelf te onderzoeken.

Oorzaak problemen vastgesteld
De oorzaak hiervan blijkt nu, bij onderzoek, te variëren van te korte aanzuigpijpen tot droogstaan (op de verkeerde plek aangelegd). De putten en de pompen zijn opgemeten en geïnspecteerd. Er is nu een helder beeld van de problemen en in overleg met deskundigen wordt nu gekeken hoe die eventueel opgelost kunnen worden.

Financiering renovatie
Via onze partner Wijchen WereldWijd is renovatie van de pompen voorgedragen als project voor de Vastenactie 2012.

TroTro waterputten Owusukrom Apenimadi
TroTro waterputten Owusukrom Twabidi
TroTro waterputten Owusukrom Twabidi
TroTro waterputten Owusukrom Twabidi
TroTro waterputten Owusukrom Twabidi