TroTro maakt het verschil in Ghana

Gezondheidszorg
Verbetering watervoorziening Owusukrom

Verbetering watervoorziening Owusukrom

Het dorpje Owusukrom ligt midden tussen de cacaoplantages in het voormalig tropisch regenwoud van Ghana, een klein uur rijden van TroTro’s uitvalsbasis Hwidiem. De volwassen inwoners (~150) van het dorpje werken bijna allemaal op die cacaoplantages. Cadbury, een grote Europese chocoladeproducent die zijn cacao uit Ghana betrekt, heeft het dorpje in 2008 een drietal waterputten cadeau gedaan. Een goed idee, want het dichtstbijzijnde water, een klein riviertje, was een kilometer lopen maar dan wel bergafwaarts. Jammer genoeg hebben de dorpelingen maar weinig profijt van de nieuwe waterputten, want wat bleek? Alleen aan het eind van de regentijd staat het water in de putten hoog genoeg om te kunnen worden opgepompt met de handpompen die daarop zijn gemonteerd.

Het dorp riep, via vroedvrouw Augustina uit buurtdorp Twabidi, de hulp van TroTro in om de situatie te verbeteren.

Niet werkende waterputten ....
TroTro’s deskundige vrijwilligers, die in het nabijgelegen Kwabena Gyan een watersysteem op zonne-energie hebben aangelegd onderzochten de situatie en vonden uit dat geen van de drie putten diep genoeg is en dat op twee van de drie putten de pijp waardoor het water wordt opgepompt te kort is.

TroTro heeft vervolgens contact gezocht met de chocoladefabrikant en het probleem voorgelegd. De fabrikant beloofde een spoedige reparatie van de waterputten. Inmiddels, vele beloftes, veel mailverkeer en zelfs telefonisch contact verder is er aan het probleem niets veranderd.

De kinderen (en vrouwen) in Owusukrom sjouwen dus nog steeds emmers water op hun hoofd over een smal paadje ongeveer een kilometer bergop.

Verbeterplan
TroTro wil hier, samen met de mensen van Owusukrom iets aan veranderen. Wij onderzochten in 2012 of het verdiepen van de waterputten (en verlengen van de pijpleidingen) een haalbare en geschikte optie is.
Dit blijkt het geval. Omdat het dorp inmiddelsaangesloten is op het landelijke elektriciteitsnet volstaat een elektrische pomp met een handpomp voor het geval de stroom het even niet doet, hetgeen nogal eens voorkmt in Ghana .....

Zie ook: Verbetering drinkwatervoorzieningen 

Categorie: Gezondheidszorg
Status:
Doneren aan dit project?
Fase 1
Kinderen Owusukrom moeten water halen

Donateurs aan dit project

 • Geplaatst op 10-03-2012

  In de dorpjes Owusukrom en Apenimadi is door TroTro vrijwilliger Laurens Princen een onderzoek ingesteld naar de toestand van de waterputten en pompen. Owusukrom ligt in de buurt van Twabidi, waar ‘onze’ vroedvrouw Augustina haar kraamkliniekje heeft. Apenimadi op ongeveer een half uur rijden van Hwidiem, TroTro’s ‘thuisbasis'.

  Waarom is onderzoek nodig?
  In beide dorpjes zijn in 2008 door een Europese chocoladeproducent elk 3 waterputten met handpompen aangelegd. Op zich natuurlijk een heel goed idee, ware het niet dat deze putten maar hooguit 3 maanden in gebruik zijn geweest. TroTro heeft sindsdien, op verzoek van de dorpsbewoners, de afgelopen jaren vergeefs geprobeerd de betreffende chocoladefabrikant zover te krijgen de waterputten te repareren. Uiteindelijk is besloten het probleem zelf te onderzoeken.

  Oorzaak problemen vastgesteld
  De oorzaak hiervan blijkt nu, bij onderzoek, te variëren van te korte aanzuigpijpen tot droogstaan (op de verkeerde plek aangelegd). De putten en de pompen zijn opgemeten en geïnspecteerd. Er is nu een helder beeld van de problemen en in overleg met deskundigen wordt nu gekeken hoe die eventueel opgelost kunnen worden.

  Financiering renovatie
  Via onze partner Wijchen WereldWijd is renovatie van de pompen voorgedragen als project voor de Vastenactie 2012.