In 1996 heeft de gemeente Venlo via de stichting TroTro geld beschikbaar gesteld voor het opzetten van een het fabriekje in Hwidiem voor het verwerken van cassave. Cassave is een knolgewas dat veel wordt gegeten in Ghana en die misschien wel het beste kan worden vergeleken met onze aardappel. In principe is de wortel het hele jaar beschikbaar maar in de natte tijd is hij moeilijker te oogsten waardoor de prijs van cassave stijgt. De houdbaarheid van cassave is beperkt. Als cassave gemalen wordt en geroosterd dan is het beter te bewaren voor de perioden in het jaar dat de cassave in prijs stijgt. Het geroosterde meel noemen ze gari en heeft ook weer andere toepassingen dan de ongeroosterde cassave.
Inkomen voor vrouwen
Doel van het project was om via het fabriekje een aantal vrouwen een regelmatig en redelijk inkomen te verschaffen. Met het geld van de gemeente Venlo werd een gebouw neergezet, werd een machines gekocht om de cassave te malen.
Het fabriekje wordt in 1996 opgeleverd en in de jaren daarna runt een groep van 8 vrouwen het bedrijfje naar volle tevredenheid. Zij weten ook een stuk land te bemachtigen waarop zij zelf cassave verbouwen. De gari verkopen ze aan nabij gelegen middelbare scholen en op de markt.
Een bezoekje aan de garifabriek door bezoekers uit Venlo, in 2005
“Als we komen aanlopen bij de garifactory staat Rebecca ons al op te wachten. Rebecca huurt de faciliteiten van de dorpsraad. Zij laat ons samen met Henry het fabriekje zien. Henry is een broer van Thomas, onze gastheer. Henry toont ons de wortel waar het om gaat. Hij groeit gemakkelijk in dit vruchtbare gebied. Op dit moment stagneert de aanvoer omdat het land erg nat is vanwege de regentijd. Het fabriekje draait daarom op dit moment op een laag pitje. Bovendien is een as in reparatie in de nabijgelegen stad Kumasi. Komende zaterdag zal de as klaar zijn en gemonteerd worden. Rebecca laat de krachtige elektromotor zien die de molen aandrijft om de cassave te malen. Voor het geval dat elektriciteit niet beschikbaar is, is er ook een benzinemotor die de molen kan aandrijven. De gemalen cassave wordt gedroogd en vervolgens geroosterd. Het is een eenvoudig en effectief proces. Het engels van Rebecca is beperkt waardoor we niet aan alle vragen toekomen. Dat maakt het bezoek aan het fabriekje echter niet minder aangenaam.”
En in 2008 …..
In 2008 gaat de penningmeester van de groep er met de kas vandoor. De vrouwengroep valt uit elkaar, een probleem dat nog niet is opgelost. De apparatuur werkt nog en wordt met toestemming van TroTro door een vaste monteur onderhouden en verhuurd. Het fabriekje wordt tegenwoordig nog slechts mondjesmaat gebruikt.
Status: Afgerond
Locatie: Ghana