TroTro maakt het verschil in Ghana

Project in behandeling
Werkgelegenheid
Paddenstoelenteelt helpt moeders!

Paddenstoelenteelt helpt moeders!

Ghanese moeders
Moeders in ontwikkelingslanden hebben niet alleen de zware taak om het gezin van eten te voorzien maar zijn meestal ook nog verantwoordelijk voor de gezondheid en het naar school gaan van hun kinderen. De zorg voor gezondheid en scholing kost een heleboel energie en ook geld, want zowel gezondheidszorg als onderwijs zijn in de meeste ontwikkelingslanden niet gratis, ook in Ghana niet.

Extra inkomsten hard nodig
Kleinschalige projecten waarmee door moeders, naast de dagelijkse zorg voor het gezin, wat extra inkomen verdiend kan worden zijn dan ook belangrijk. Uit ervaring is bekend dat dergelijke bijverdiensten gebruikt worden voor betaling van ziektekosten voor het gezin en verplichte bijdragen voor de opleiding van de kinderen (denk  bv. aan het schooluniform en onderhoudsfonds van de school).

Teelt van oesterzwammen een uitkomst ...
Een geschikte kleinschalige activiteit die geen volledige dagtaak vereist, is de teelt van oesterzwammen. Deze paddenstoelen groeien in de natuur op bomen en voor het telen van oesterzwammen is houtzaagsel na de juiste behandeling dan ook een goede voedingsbodem (substraat). Houtzaagsel is een afvalproduct van houtzagerijen, die er niets mee doen of het verbranden en dus goedkoop. In Nederland worden oesterzwammen geteeld op stro omdat we dat volop hebben en goed houtzaagsel in Europa juist duur is.

Vrouwen zijn doorgaans heel goed in de teelt van oesterzwammen. Zij zijn namelijk bekend met (kinder)verzorging en die kennis komt goed van pas bij de teelt van oesterzwammen. Moeders letten goed op ontwikkeling en geven op tijd het natje en droogje en dat is ook heel belangrijk bij de teelt van paddenstoelen. In de praktijk  werkt het beste om een groep vrouwen deze activiteit gezamenlijk te laten oppakken. Zij kunnen elkaar dan helpen als dat nodig is, bv. bij het water geven van de teelt in geval van afwezigheid.

TroTro project in Hwidiem
In Ghana worden op een paar plaatsen zoals rond Accra en bij Sunyani en Techiman  al oesterzwammen geteeld. In de buurt van Hwidiem, waar Stichting TroTro projecten uitvoert, echter nog niet. TroTro wil een groep van 10 vrouwen in Hwidiem opleiden en in staat stellen oesterzwammen te gaan telen. Samen kunnen de vrouwen 4 teeltruimtes beginnen.

De groep zal organisatorisch een onderdeel zijn van de vrouwengroep Tano Oilpalm Processing Association. Voordeel daarvan is dat bij een bestaande structuur wordt aangesloten, waarbij gebruik gemaakt wordt van het enthousiasme, de kennis en ervaring van de voorzitster en secretaresse van die organisatie. Beide dames zijn bij TroTro al langer bekend en zien goede mogelijkheden om deze nieuwe activiteit mede te ontwikkelen, zij willen zich hier graag voor inzetten.

Opleiding en startkapitaal
De opleiding kan plaatsvinden op de praktijkschool voor deze teelt in Techiman, een kleine 3 uur reizen van Hwidiem. Dit instituut assisteert ook bij de constructie van de teeltgebouwtjes en levert de zakken substraat (houtzaagsel) waar de oesterzwammen op groeien. In de beginperiode zal, vanuit het instituut, regelmatig teeltbegeleiding plaatsvinden. De leiding van dit trainingscentrum ziet ook goede mogelijkheden voor uitbreiding van de oesterzwammenteelt in het gebied waar TroTro haar activiteiten heeft geconcentreerd.

In Ghana is men bekend met het eten van paddenstoelen uit de natuur, alleen zijn die er als seizoensproduct maar af en toe, afhankelijk van het jaargetijde. Die bekendheid met de consumptie maakt de verkoop van deze groente betrekkelijk gemakkelijk, terwijl ook constante aanlevering door teelt meewerkt aan goede afzet. De leiding van de vrouwengroep waar de oesterzwammen teelsters  in eerste instantie deel van gaan uitmaken voorzien geen problemen in locale afzet. Maar wanneer dat toch mocht haperen zijn er zeer goede mogelijkheden in de stad Kumasi. Deze 2e stad van Ghana ligt op nog geen 2 uur reizen van Hwidiem en heeft de grootste markt van West Africa. Dagelijks gaan er, ook vanuit Hwidiem, bussen koopvrouwen naar deze markt om hun producten af te zetten. Verder zijn er in Kumasi diverse grote hotels als potentiële klant.

Wanneer de eerste vrouwengroep op gang is met de teelt zal afhankelijk van de afzetmogelijkheden een 2e groep worden opgeleid. De eerste groep kan dan als voorbeeld dienen. Vervolgstappen kunnen daarna nog zijn het zelf maken van substraat in Hwidiem en het produceren van zakken doorgroeid substraat voor de regio.

Projectkosten 14.000 euro
Met de eerste fase van het project is een totaal bedrag gemoeid van ongeveer € 14.000. Een gedeelte daarvan valt in een terugbetalingsregeling om geld zeker te stellen voor het aankopen van nieuw substraat en opvang van calamiteiten of andere onvoorziene omstandigheden. 

Categorie: Werkgelegenheid
Status: Project in behandeling
Doneren aan dit project?
Fase 2
Vrouwengroep die getraind gaat worden
binnenzijde paddenstoelen teeltschuurtje

Donateurs aan dit project

 • Geplaatst op 20-12-2015

  Met financiële steun van Rabo Share4More was het mogelijk de watervoorziening van de paddenstoelenkwekerij in Hwidiem te verbeteren.

  Op de binnenplaats van de kwekerij is een waterput aangelegd van waaruit schoon water naar een watertank gepompt wordt. Hieruit halen de kwekers het water om hun paddenstoelen mee te besprenkelen, hygiënisch en altijd voorradig. Een grote vooruitgang in vergelijking met de door illegale gouddelvers verontreinigde waterput waar men eerder op was aangewezen. Rabo Share4More heeft onze eindrapportage goedgekeurd en het project nu formeel afgesloten.

   

 • Geplaatst op 05-10-2014

  Rabo Share4More, het ‘goede doelen’-fonds van Rabobank-medewerkers, heeft recent ook geld ter beschikking gesteld voor verbetering van de watervoorziening bij de paddenstoelenkwekerij in Hwidiem. Het fonds stelde al eerder maar liefst 15.000 euro beschikbaar voor de watervoorziening en computers bij onze Praktijkschool voor Vakonderwijs. Op aanbeveling van Gerard Schavemaker van Rabobank Noord Gooiland is nu ook de paddenstoelenkwekerij financieel gesteund door Rabo Share4More.

  Tijdens de afscheidsreceptie van Gerard Schavemaker (hij werkte 46 jaar voor de Rabobank!)  op 30 september 2014 kreeg TroTro-vrijwilligster Margo Niestadt een cheque van 750 euro overhandigd voor de paddenstoelenkwekerij (foto: Menno Ringnalda). Gerard had de genodigden voor zijn receptie opgeroepen voor het project te doneren en in zijn afscheidswoord bracht hij TroTro ook nog eens goed voor het voetlicht.

  Margo Niestadt op haar beurt  bedankte de heer Schavemaker en donateurs en beloofde namens TroTro dat het bedrag rechtstreeks bij het paddenstoelenproject terecht zal komen en hierover zo spoedig mogelijk te rapporteren. Zij nodigde belangstellenden uit te zijner tijd met haar mee te reizen naar Ghana om met eigen ogen het resultaat te kunnen zien ……

   

 • Geplaatst op 03-03-2014

  De vrouwen van Hwidiem Mushroom Association weten het zeker, ze hebben hét gat in de markt gevonden! Onder aanvoering van voorzitster Juliana kijken zij enthousiast en optimistisch naar de toekomst …..
  Het is waar, de oesterzwammen zien er prima uit en zijn erg lekker. De eerste oogsten van de nieuwe paddenstoelenkwekerij waren binnen een mum van tijd verkocht. Eind januari 2014 was er in totaal al zo’n 335 kg oesterzwammen geoogst, waarmee bijna 1700 Ghanese cedis  zijn verdiend. Genoeg om binnenkort weer 2000 nieuwe zakjes substraat te kopen.  

  Diploma’s uitgereikt
  Op 6 februari jl. zijn de in november vorig jaar behaalde trainingscertificaten officieel uitgereikt. Gelukkig waren alle vrouwen geslaagd zodat iedereen haar diploma in ontvangst kon nemen. De ceremonie is op video vastgelegd en we gaan proberen dit op de website te publiceren.

  Nu nog schoon water en meer werkkapitaal ….
  De vrouwen hebben een dringend beroep op TroTro gedaan om hulp bij het verbeteren van de meer dan 20 jaar oude waterput op het terrein én om een lening ter vergroting van het werkkapitaal.
  Die waterput is belangrijk omdat de kweek van paddenstoelen in de tropen veel schoon water vereist en de vrouwen nu steeds een eind moet lopen om water te halen. Met een groter werkkapitaal kan er snel een grotere omzet en ook meer winst gemaakt worden.

  TroTro gaat proberen fondsen te vinden om de vrouwen verder op weg te helpen er een succesvolle onderneming van te maken. Wilt u helpen? Neem contact op via ons contactformulier.

 • Geplaatst op 22-12-2013

  Deze week zijn er lokaal geteelde oesterzwammen te koop op de markt in Hwidiem, een heerlijke en voedzame aanvulling op de maaltijd.  De paddenstoelen zijn geteeld door een groep vrouwen die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Met de verkoop kunnen de vrouwen op relatief eenvoudige wijze een inkomen verwerven waarmee zij het schoolgeld en de zorgverzekering voor hun kinderen kunnen bekostigen. Begin december zijn zij met de teelt gestart om nog voor de Kerst te kunnen oogsten, en dat is dus gelukt!

  Op cursus
  Een groep van 10 moeders uit Hwidiem heeft van 7 t/m 11 november 2014 de noodzakelijke opleiding voor het telen van oesterzwammen  met succes afgesloten. De cursus vond plaats op het bedrijf van de ervaren en deskundige paddenstoelenteler Bernard Bempah in Techiman, 3 uur rijden van Hwidiem.  Te ver om dagelijks heen en weer te gaan, dus verbleven de dames in een plaatselijk hostel, hetgeen reuze gezellig schijnt te zijn geweest…..

  Learning by doing ….
  Bempah heeft ook een onderwijskundige achtergrond en had ervoor gezorgd dat de cursus interactief was en vooral gericht op de praktijk. De cursisten werden na theoretische inleidingen (van substraat naar geoogste oesterzwam) steeds zélf aan het werk gezet om uit te proberen wat was uitgelegd, daarbij gesuperviseerd door Bempah. Zo bouwden zij vanzelf de vereiste vaardigheid op die nodig is bij het rangschikken, bewateren en oogsten van de paddenstoelen. Veel aandacht is besteed aan het belang van hygiëne en hygiënisch werken, omdat bacteriële verontreiniging van het broed en tijdens de teelt tot geen of een slecht product leidt.

  …. met excursies naar andere bedrijfjes
  Tijdens de cursus zijn een drietal andere bedrijfjes bezocht waar ook oesterzwammen worden geteeld zodat de studenten zich een gevarieerd beeld hebben kunnen vormen van dagelijkse praktijk. Tijdens de training en de excursies is ook aandacht geweest voor de bedrijfsvoering: hoe het zo te organiseren dat er altijd paddenstoelen geoogst kunnen worden en waar kun je de paddenstoelen het beste afzetten.
  De cursus werd afgesloten met een examen en gelukkig zijn al onze kandidaten geslaagd!

  De groep heeft daarna een bestelling van 2000 zakjes substraat bij Bempah geplaatst en heeft afgelopen week de eerste oesterzwammen daadwerkelijk kunnen oogsten.  

 • Geplaatst op 24-05-2012

  Het is voorjaar en dus weer tijd voor de mannen van de Venlose zelfsturende fietsvereniging 'Ut Tuinhuuske'. Ook dit jaar trappen ze weer voor een project van TroTro: de vrouwengroep die geholpen gaat worden bij de teelt van oesterzwammen, een voedzame paddenstoelensoort.

  Voor de 6e keer, nu van Wroclaw in Polen naar Venlo ....
  Dit keer stappen de mannen op in de één van de Poolse voetbal-EK steden, Wroclaw. Daar vandaan is het ruim 900 km trappen om thuisbasis Venlo op zaterdag 23 juni weer te kunnen bereiken. De mannen laten zich per kilometer sponsoren en fietsen per dag gemiddeld 150 km. Logies en eten betalen ze zelf, elke sponsor-euro gaat naar het project!
  Het is alweer het 6e jaar dat de 'Tuinhuuskes' voor een TroTro-project fietsen.
  Kijk voor meer informatie over de tocht op de website van Ut Tuinhuuske.

  Dit keer gaat de opbrengst naar de opleiding van een Vrouwengroep in Hwidiem ...
  De opbrengst wordt gebruikt om de vrouwen van de Tano Association een cursus te laten volgen voor het telen van oesterzwammen. Na die opleiding van een week worden de vrouwen begeleid bij het opzetten en onderhouden van speciale teeltruimtes. De cursus en begeleiding worden gegeven door een ervaren Ghanese paddenstoelen-teler, Mr. Bernard Bempa, die zelf eerts nog voor een korte aanvullende opleiding naar Nederlands champignonnen-hoofdstad Horst komt.

  Benefiets festival !!!
  Op de dag dat de fietsers terug komen van hun sponsortocht, organiseert de fietsclub een muziekfestival in de Venlose binnenstad, bij café Take Five. De opbrengsten van dit festival zullen in z'n geheel aan stichting TroTro worden gedoneerd. Het programma van het festival dat op zaterdag 23 juni 2012 om 19.00 uur begint, is inmiddels bekend, kijk daarvoor op benefietsfestival Venlo

  Wilt u de fietsers een duwtje in de rug geven door te doneren? 

  Kijk dan op: Donaties en giften en vermeld bij uw eventuele gift 'Tuinhuuske'.