TroTro maakt het verschil in Ghana

Project in behandeling
Werkgelegenheid
Steun vrouwengroep Tano Association

Steun vrouwengroep Tano Association

Apparatuur voor Tano Palmoil Extraction Association
Op 2 februari 2011 hebben twee recent afgestudeerde Wijchense studenten, Sharon de Haan en Dennis de Koning, die voor vrijwilligerswerk in Ghana waren, namens de Lionsclub Nijmegen en stichting Wijchen Wereldwijd het gedoneerde bedrag in Hwidiem overhandigd aan Juliana Frimpong, de voorzitter van de Association.

Overhandiging op foto vastgelegd

Uit het internetverslag van Sharon en Dennis:
Begin van de week zijn we naar het plaatsje Hwidiem geweest waar de stichting Wijchen Wereldwijd een aantal projecten heeft lopen. We hadden daar afgesproken met Maurits Verhagen uit Nederland die daar al veel heeft gedaan. We zijn op bezoek geweest bij een bedrijfje dat palmolie produceert, wat door de lokale bevolking wordt gebruikt om te koken. Het was erg interessant om te zien hoe dit werkt, het is wel echt vies en zwaar werk. De machines waren kapot en daarom moest alles met de hand gedaan worden. Namens Pastoor Rudi de Kruijf en de Lion’s Club uit Nijmegen hebben we een bedrag overhandigd waarmee ze nieuwe machines gaan kopen.

Tano Palmoil Extraction Association in Hwidiem
Dit is een groep van ruim 20 vrouwen in Hwidiem die met elkaar o.a. apparatuur voor de productie van palmolie bezitten en gebruiken. Hiermee verwerven de vrouwen een inkomen om hun gezin te kunnen onderhouden. Tot nu toe hebben en gebruiken de vrouwen alleen handmatig te bedienen apparatuur, waarmee het zwaar en tijdrovend werken is. Om de productie, en daarmee de verdiensten, te kunnen vergroten heeft het bestuur van de Association begin 2010 stichting TroTro benaderd met een verzoek om financiële steun voor de aanschaf van gemotoriseerde apparatuur.
Via stichting Wijchen Wereldwijd, waarmee TroTro nauwe contacten onderhoudt, heeft de Lionsclub Nijmegen eind 2010 een bedrag van 2500 euro beschikbaar gesteld voor de aankoop van nieuwe apparatuur voor de Tano Palmolie Extraction Association.

De Association heeft dezelfde week nog een elektrisch aangedreven nieuwe palmnutcracker (palmnotenkraker) gekocht en laten installeren. Een elektrisch aangedreven molen om de palmnoten te malen is besteld en zal naar verwachting binnenkort worden geleverd.
Recent telefonisch contact met Juliana Frimpong, voorzitter van de Association, leerde dat de palmnotenkraker naar tevredenheid werkt en dat daardoor het verwerkingsproces van de palmnoten veel efficiënter is geworden.

Onderhoud is belangrijk
De Association heeft een contract getekend met stichting TroTro, waarin zij zich verantwoordelijk verklaren voor onderhoud van de apparatuur zoals door de fabrikant is voorgeschreven. Daarnaast is overeengekomen dat de Association hiervan een logboek bijhoudt en dat dit logboek te allen tijde ter inzage gegeven wordt aan elke TroTro-afgevaardigde die daarnaar vraagt.

In januari 2012 zal een TroTro-vertegenwoordiger Hwidiem weer bezoeken en dan ook bij de Tano Palmoil Extraction Association langs gaan. De stand van zaken zal vervolgens worden gerapporteerd aan Wijchen Wereldwijd.

Eind 2011 zal het bestuur van Wijchen Wereldwijd naar Hwidiem reizen, zij kunnen dan ook een kijkje gaan nemen in de werkplaats van de Association.

 Zie ook:

http://www.wijchenwereldwijd.nl/component/content/article/1-laatste-nieuws/83-apparatuur-voor-de-tano-palmoil-extraction-association-in-hwidiem.html

Categorie: Werkgelegenheid
Status: Project in behandeling
Doneren aan dit project?
Fase 1
Palmnoten
Het koken van de palmnoten

Donateurs aan dit project

 • Geplaatst op 14-07-2014

  Met een donatie van Wijchen WereldWijd, het samenwerkingsverband van Wijchense Kerken, heeft de vrouwengroep van het palmoliefabriekje in Hwidiem nieuwe apparatuur kunnen aanschaffen. Met de nieuwe 5PK-motor kunnen nu ook de harde pitten (palmkernel) van de palmolie-noten worden vermalen, waarbij  hoogwaardige olie vrijkomt.

  Twee soorten olie uit de palmnoten
  Na het verwerken van palmolie-noten tot (rode) palmolie blijven deze keiharde pitten over. Met de tot nu toe beschikbare apparatuur was het niet mogelijk de pitten te kraken en de palmkernel-olie te winnen. Dankzij de nieuwe motor en de bijbehorende machine kunnen de vrouwen nu ook het laatste restje van de palmnoot verwerken en wordt nu zowel de bekende rode palmolie geproduceerd als de fijnere palmkernel-olie.
  Dit is een grote stap vooruit in de bedrijfsvoering: alle palmnoten worden nu tot en met de pitten gebruikt!
  Wat nu nog resteert, fungeert als brandstof voor het koken van de palmnoten (een stap in het proces om palmolie te maken).

  De nieuwe machines zijn inmiddels in bedrijf en Juliana, de voorzitster van de groep, stuurde een bedankbrief naar het bestuur van Wijchen WereldWijd.

  De association heeft recent haar activiteiten nog verder uitgebreid en verwerkt (vermaalt) nu ook mais, cassave, pepers en tomaten …….

 • Geplaatst op 10-03-2012

  Deze vrouwengroep werd in 2010 geholpen bij de aanschaf van apparatuur voor de gezamenlijke palmolie productie. Na de aanschaf van die nieuwe apparatuur liepen de vrouwen tegen een probleem aan dat een snelle verhoging van de productie in de weg stond. Voor de oplossing was een fors bedrag nodig, gelukkig was er weer steun van onze partner Wijchen WereldWijd.

  Het probleem
  De werkplaats was jaren geleden, voordat deze vrouwengroep er gebruik van ging maken, afgesloten van het elektriciteitsnet en had een verouderde elektriciteitsmeter. Om weer aangesloten te worden moest een nieuwe meter worden aangeschaft, daar was rekening mee gehouden. Niet ingecalculeerd was dat men volledig nieuwe bedrading nodig had en, veel erger, dat men een nog openstaande schuld van de vorige gebruikers (een niet meer bestaand collectief) bij de elektriciteitsmaatschappij moest betalen. Pas als de schuld voldaan was kon de werkplaats weer op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Door hard werken zijn de vrouwen erin geslaagd de schuld eind 2011 af te betalen. Sinds begin 2012 is er (weer) elektrische stroom en is de productie opgevoerd. De financiële speelruimte voor nieuwe investeringen is voorlopig klein.

  Aanvullende financiering
  Gelukkig is er, via de groep Wijchen Wereldwijd, in februari 2011 een aanvullende donatie van 1000 euro voor de aanschaf van apparatuur beschikbaar gekomen. Dit bedrag is aan voorzitster Juliana Frimpong overhandigd, inmiddels is een nieuwe machine aangeschaft en in gebruik genomen.

  Wordt vervolgd.....
  TroTro blijft de vrouwen actief volgen zoals al eerder met hen afgesproken. Via onze website houden we u op de hoogte!